Oprindelse

Massage som vi kender det i Danmark, kaldes ofte for sportsmassage, men burde egentligt hedde "svensk massage"

Af Michael Bager, massør

Lad os slå fast: massage er påvirkning af kroppen eller dele deraf ved hjælp af strygning, tryk, ryk, stræk og vrid. Det kan ske i mange former, men i Danmark er den mest udbredte form ”fysiurgisk massage” – også i daglig tale kaldet sportsmassage.

Oprindelse – som vi kender det i dag

Massagen har faktisk sin oprindelse i gymnastikken!

Den er udviklet i begyndelsen af 1800-tallet i samarbejde mellem svenskeren Pehr H. Ling1 og læger fra Stockholms Universitet.

 

Pehr H. Ling udviklede et omfattende gymnastikprogram baseret på en udstræknings- og afslapningsteknik, der giver afspænding og en indgående forståelse for musklernes funktion2.

 

I Danmark kalder vi for Sportsmassage eller Fysiurgisk Massage, som er den mest almindelige og udbredte massageform vi kender her i landet. I udlandet bliver massageteknikken refereret til som ”Swedish massage” fordi den har sin oprindelse fra Per H. Ling og Stockholms universitet.

Fysiurgisk massage fokuserer – ligesom gymnastikprogrammet – på at få bevægelsesapparatet (muskler, sener og led) til at fungere optimalt.

 

Kroppen opfatter den fysiurgiske massage, som om man foretager en effektiv gymnastik, udstrækning og afslapning og dermed afspænding.

Du kender nu grunden til, hvorfor fysiurgiske massører har deres fokus på behandling af muskler, sener og led, samt hvorfor vi ofte laver udstrækning som en del af massagen eller som øvelser, man kan tage med hjem.

 

Massage er et par tusinde år gammel

Massage har været brugt i mange tusinde år og kan spores tilbage til Egypten fra et vægmaleri i år 2330 f.Kr., hvor det pryder en læges grav i Saqqara.

 

For oldtidens græske og romerske læger var massagen et af de vigtigste midler til at helbrede og fjerne smerte. Hippocrates, "medicinens fader" skrev allerede i det 5. århundrede f.Kr., at ”ingen behandling er fuldstændig, før den er kombineret med massage”.

 

I Kina blev Massoterapi indført af Hua T'o34 (år 122-225). Han lærer at helbrede kejserens hovedpine og hjertebesvær med denne teknik. Denne type behandling findes nævnt i Nei Ching og gik ud på at med æltning, friktion og slag med lille trækølle at aktivere cirkulationen. Man masserede også med undersiden af en kinesisk porcelænsske, som blev dyppet i varmt vand.

 

I pædiatrien havde man også stor anvendelse af denne type massage samt at med tommelfinger eller thumbnail at massere akupunkturpunkter, da disse ikke kunne behandles med nåle.

 

De græske og arabiske mestres orubbade autoritet opretholdt også i middelalderens lægekunst tilliden til frottering og gnidning. Også bademassagen, såvel ved de italienske middelalderbade som ved de nordiske gytjebade, bør uden tvivl har haft sin oprindelse i samme klassisk kilde.

 

1 http://denstoredanske.dk/Livsstil,_sport_og_fritid/Sport/Gymnastik/Pehr_Henrik_Ling

2 http://www.massagetoday.com/mpacms/mt/article.php?id=14291

3 Moderne Chinese Massotherapy, Medicine & Health Publishing Co.HK- - 79

4 La Medecine chinoise (144), Ed de Seuil-65,

 

ANDRE ARTIKLER

Sep 2016 \\ massagens effekt

Histamin \\ Når kroppen reagerer

POPULÆRE

Vand efter behandling \\ effekt

Maj 2016 \\ Behandlinger

Flere behandlinger gir rabat \\ Priser

ADRESSE:

Peter Bangs Vej 1 - indgang 5D, 200 Frederiksberg

Mulighed for massage på Sluseholmen: Ben Websters Vej 68, 2450 København SV

 

Telefon: 50 72 78 40 (Michael)

Email: mail@musculuscare.dk

ÅBNINGSTIDER:

Mandag til fredag - 7 til 21

Lørdag - 8 til 14

 

Søndag og øvrige tider efter aftale

Copyright @ All Rights Reserved

Del os på: